SD Kidričevo

SD Kidričevo je bilo ustanovljeno leta 1950 in se imenovalo Strelska družina. Ustanovitelji so bili rezervne starešine in tedanja milica (policija). Od leta 1955pa deluje pod sedanjim imenom in sodeluje na tekmovanjih v okviru panožne Strelske zveze Slovenije. Kljub različnim časovnim obdobjem, včasih bolj, včasih manj naklonjenim športu, se delovanje društva nikoli ni prekinilo. Vedno je društvo združevalo ljubitelje amaterskega športa in rekreacije. Tudi članstva nikoli ni zmanjkalo. Za strokovno delo so vedno bili na razpolago usposobljeni trenerji, seveda pa brez entuziastov in prostovoljcev ne bi šlo, teh pa v našem kraju nikoli ni zmanjkalo. Na teh temeljih se je društvo vsa ta leta razvijalo in doseglo nivo dobro organiziranega društva, društva ki skrbi predvsem za mlade in perspektivne športnike. Pri našem delu dajemo poseben poudarek temeljnemu poslanstvu našega angažiranja, nuditi otrokom in mladostnikom alternativen, zdrav način preživljanja prostega časa, kar pa šport vsekakor je. Za poseben uspeh si štejemo pridobitev vsakega novega člana, ki nam ga uspe iztrgati »pastem ulice«.

Notranje strelišče SIUS LS10 Laserscore (10 strelnih mest)
– Serijska zračna puška 10m
– Standard zračna puška 10m
– Zračna pištola 10m

Strelišče zunanjo 25m, 50m (12 strelnih mest)

– precizno (revolver, pištola)
– IDPA, IPSC
– MK puška 50m
– MK pištola 50m
___________________________________________________________________________________________

Imaš mirno roko in znaš natančno ciljati? Te privlači uporaba strelnega orožja in razvijanje veščine streljanja? Če je odgovor pritrdilen, potem je strelstvo nekaj zate.

 

Kaj je športno ali preciznostno strelstvo?

Strelstvo predstavlja širok pojem. Gre lahko za tekmovalno ali rekreativno aktivnost, pri kateri je treba biti predvsem zelo natančen. Zahteva veliko samodiscipline in umirjenosti, za začetnike pa je predvsem pomembna tudi potrpežljivost.

Športno ali preciznostno strelstvo predstavlja streljanje z različnimi strelnimi orožji z določenega mesta  v tarčo, ki stoji na različnih oddaljenostih od strelca. Uporablja se puške in pištole. Pri puškah in pištolah ločimo med tistimi, ki izstrelijo naboj napolnjen s smodnikom, in tistimi, ki projektil izstrelijo z izstisnjenim zrakom (zračna puška).

Streljamo lahko tudi rekreativno. Če upoštevamo pravila rokovanja z orožjem in streljamo na za to namenjenih območjih, torej na streliščih, je streljanje zelo  poživljajoča dejavnost. Ko pritisnemo na petelina in se puška ali pištola sproži, nam po telesu zaplava adrenalin. Streljanje prinaša veliko zadovoljstvo, saj je pri streljanju treba pokazati veliko koncentracije, natančnosti in samodiscipline.

 

Kje lahko streljam?

Streljanje je organizirana aktivnost, saj je zaradi rokovanja z orožjem potrebno misliti tudi na varnost.

Streljaš lahko na streliščih, ki so namenjena specifično strelstvu. To je poseben prostor, kjer veljajo stroga pravila, kaj lahko počnemo, kako se obnašamo in kako rokujemo z orožjem. Strelišče je lahko zunanje ali notranje. Zunanja so običajno odmaknjena od prebivalcev, saj jih ne želimo motiti s hrupom, ki ga streljanje povzroča.

Na strelišču je možna tudi izposoja strelnega orožja. Tam se lahko kot začetnik tudi uvedemo v pravila streljanja in spoznamo, kako ravnati z orožjem. Za začetnike je zelo priporočljivo, da se povežejo s trenerjem streljanja, ki ponudi vsaj osnove strelnega položaja ter postopka streljanja.

Tekmovalno strelišče se razlikuje od rekreativnega strelišča. To je poseben prostor, kjer ima vsak strelec dodeljen svoj del. Vgrajene so vse potrebne merske naprave in naprave za točkovanje. Seveda imajo tudi gledalci prostor zase.

STRELSKO DRUŠTVO KIDRIČEVO

Kajuhova ulica 10

2325 Kidričevo

 

Predsednik: Gregor Kmetec

e-mail: sdkidric@gmail.com Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

mob:031-392-086